CENTRE DE DESENVOLUPAMENT INFANTIL I ATENCIÓ PRECOÇ DEL MARESME – CDIAP
El CDIAP del Maresme és un servei de la xarxa pública d’atenció integrat en el Sistema Català de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya. Adreçat a atendre els infants de 0 a 6 anys de la comarca del Maresme que presenten algun tipus de trastorn, discapacitat, disfunció o disharmonia en el seu desenvolupament, o que es troben en situació de risc de patir-la.
L’objectiu del CDIAP és atendre les famílies preocupades per qualsevol aspecte del desenvolupament del seu fill. Es treballa per a poder prevenir, diagnosticar i tractar les dificultats que puguin presentar aquests infants i acollint i orientant les consultes dels pares.
HORARIS D’ATENCIÓ
De dilluns a dijous de 8h a 19:00h.
Els divendres de 8h a 15:00h.
L’horari d’atenció telefònica és de 8:30h a 18:30h.
DADES ADMINISTRATIVES
Normativa aplicable
Decret 261/2003, de 21 d’octubre, pel qual es regulen els serveis d’atenció precoç (DOGC núm. 4002 publicat el 4/11/2003)
Decret 154/2003, de 10 de juny sobre la Comissió Interdepartamental de coordinació d’actuacions de l’Administració de la Generalitat adreçades a la infància i l’adolescència amb discapacitat o amb risc de tenir-ne (DOGC núm. 3918 publicat el 4/07/2003)
FUNCIONAMENT
L’atenció precoç és el conjunt d’intervencions adreçades a la població infantil de 0 a 6 anys, a la família i a l’entorn, que tenen com a objectiu donar resposta, tant aviat com sigui possible, a les necessitats transitòries o permanents que presenten els nens i nenes amb trastorns del desenvolupament o que corren risc de patir-ne.
Els professionals del centre de manera interdisciplinar i amb coordinació amb la majoria dels serveis que atenen la primera infància (ABS, Escoles Bressol, CEIP’s, els EAP, els CSMIJ …) donen cobertura a la necessitat d’entendre i atendre les problemàtiques dels més petits i les seves famílies.
Les famílies poden consultar al servei per indicació d’un altre professional o per iniciativa pròpia. Per demanar hora per a la primera visita s’ha de trucar sempre a la seu central de Mataró, al 93 790 24 47.
El procés d´entrada al CDIAP
En una primera visita, s’acullen les preocupacions de la família i es recullen les dades que en cada cas es requereixen, a fi de conèixer la història de l’infant i la seva família. Posteriorment es fan unes observacions del nen a fi de conèixer-lo de manera global i poder explorar els aspectes del seu desenvolupament.
Després d’aquestes visites d’observació, l’equip es reuneix i elabora un diagnòstic, planifica l’atenció terapèutica i assigna a cada família el terapeuta que es creu que pot donar millor resposta a les seves necessitats.
Finalment es cita la família per fer l’entrevista de devolució, on s’informa als pares o tutors del què s’ha observat i s’ofereix una proposta terapèutica a fi de poder ajudar al seu fill en el desenvolupament i acompanyar-los a ells en aquest procés.
Modalitats d´atenció Les modalitats d’atenció que s’ofereixen al CDIAP són diverses, ja sigui de manera individual o en grup, de manera setmanal o quinzenal, o bé es fa un seguiment, sempre en funció de les necessitats de cada infant i de les possibilitats del servei en cada moment.
Per altra banda, en els casos que és necessari, es manté contacte amb els altres professionals implicats en l’entorn immediat de l’infant: pediatres, metges, professionals de l’EAP (Equip d’Assessorament Psicopedagògic), mestres, educadores…
Criteris d´atenció Tot i que als CDIAP s’atenen infants de 0 a 6 anys, la prioritat d’aquests serveis és l’atenció als nens més petits de 4 anys. Per aquesta raó, en qualsevol moment, en què la demanda superi les possibilitats d’atenció se seguiran els següents criteris de prioritat:
• Infants menors de 3 anys
• Infants amb greus afectacions
Qui, com i quan consultar Les famílies poden consultar al servei per indicació d’un professional:pediatres, mestres, treballadors socials o bé per iniciativa pròpia.
El criteri d’admissió és: qualsevol família amb infants menors de 6 anys que estigui preocupada per algun aspecte del desenvolupament del seu fill (cognitiu, emocional, sensorial, relacional, de la comunicació, de la motricitat, etc).
S’atenen des dels trastorns més greus del desenvolupament fins a disfuncions lleus, o bé infants amb risc de patir algun trastorn.
El moment òptim de consultar al CDIAP serà sempre diferent per a cada família, però també és important tenir en comte que quan existeixen dubtes o preocupacions a la primera infància val la pena consultar-los a temps.
La demanda sempre l’ha de fer la família.
Àmbits d´intervenció i treball en xarxa L’equip del CDIAP treballa sempre en estreta col•laboració amb els diferents serveis existents a la comarca que atenen a la primera infància, ja siguin els serveis de pediatria, les escoles bressol , els equips de l’EAP o els hospitals.
L´activitat docent del centre Des dels seus inicis el CDIAP ha col•laborat amb diferents entitats de la comarca col•laborant en activitats de docència i formació.
Entitats tals com: Hospital de Calella, Hospital de Mataró, Escoles Bressol Municipals, diversos Ajuntaments de la comarca, Càrites, Escola d’estiu del Maresme, agrupació d’escoles UTEM, etc.
Seguint amb el desig de mantenir els contactes amb els diferents serveis d’atenció a la primera infància de la comarca, l’equip del CDIAP també organitza cada 6 mesos una sessió clínica per tractar temes d’interès professional.
JORNADES CDIAP
Des de l’any 1993 l’equip del CDIAP del Maresme organitza anualment unes Jornades per professionals del sector, dedicades a tractar específicament algun aspecte relacionat amb la primera infància. Al llarg d’aquests anys s’han tractat temes tant diversos com: la prematuritat, les tècniques de reproducció assistida, la crisis de l’autoritat en la relacions de família, les adopcions, les implicacions de l’audició en el desenvolupament del llenguatge, la situació dels infants amb dificultats dins l’àmbit escolar, l’atenció a les famílies…
24a JORNADA: "FAMÍLIES IMMIGRADES: ENTENDRE PER ATENDRE"
23a JORNADA: "TDAH en la justa mesura"
PONÈNCIA “Visió holística del TDAH” (Mercè Mabres)
PONÈNCIA “Conèixer el TDAH” (Eugènia Rigau i Kati García)
PONÈNCIA “Más allá del movimiento” (Noelia Muriel i Ariadna Carreño)
PONÈNCIA “Diagnóstico diferencial del TDAH” (Marta Galván)
PONÈNCIA “Mirada des de l’educació infantil” (Taula rodona moderada per Anna Fenollar)
22a JORNADA: "El retard de llenguatge com a motiu de consulta. La punta de l´iceberg"
PONÈNCIA “Retard de llenguatge, la porta d’entrada al CDIAP” (Marta Pérez)
PONÈNCIA “Quan no neix la necessitat de comunicar” (Eva Comas i Berta Sancho)
PONÈNCIA “El jo més que un pronom” (Sílvia López)
PONÈNCIA “Llenguatge i maduració emocional: com ho treballem en grup? (Jordi Artigue)
PRESENTACIÓ DE CASOS PRÀCTICS DE GRUPS AL CDIAP (Gemma Maspons i Ariadna Carreño)
21a JORNADA: "La criança com a base de la salut mental"
PONÈNCIA “La criança compartida” (Ricard Aymerich)
PONÈNCIA “Un dia a la consulta” (Loles Luna)
PONÈNCIA “La educación emocional en la etapa 0-3” (Begoña Ibarrola)
PONÈNCIA “Fins que la vida us separi” (Rosa Royo Esqués)
PONÈNCIA “Grup de pares: acompanyar des del compartir” (Irene Burriel i Imma Cruxent)
20a JORNADA: "20 anys compartint: punt de trobada dels professionals de la petita infància"
19a JORNADA: Sumant esforços en l´abordatge de l´autisme"
18a JORNADA: El desig de comunicar: un camí cal al llenguatge"
17a JORNADA: El nen ens parla a través del seu cos"
13a JORNADA: Sentir-hi bé per créixer bé"
10a JORNADA: Reproducció assistida i família"
9a JORNADA: "Atenció a la infància en situació de risc social "
5a JORNADA: "Les dificultats dels professionals davant l´assistència "
4a JORNADA: "El món escolar i l´infant amb dificultats "
3a JORNADA: "Senyals d´alerta en la primera infància"
“La intervención psicomotriz, facilitadora en el proceso de
separación“, – Silvia López , especialista en psicomotricitat operativa, preventiva i terapèutica
“Qué debería saber el médico de familia sobre signos de alerta en los trastornos de espectro del autismo” – Dra. Marta Galván
“La família, així són les coses”
“Sobre la negación y el proceso de duelo“, – Sergio Martín Tarrasón, psicòleg, psicoterapeuta i escriptor
“Mauro y la posibilidad de indicar un tratamiento de grupo familiar ” , – Sergio Martín Tarrasón, psicòleg, psicoterapeuta i escriptor
“Propuesta de encuadre terapéutico para gemelos con T.E.A. ” ,– Sergio Martín Tarrasón, psicòleg, psicoterapeuta i escriptor
“Consulta Online en Atención Precoz”, – Sergio Martín Tarrasón, psicòleg, psicoterapeuta i escriptor
“Estructuración de un espacio de coordinación entre atención precoz y centros residenciales” – Sergio Martín Tarrasón, psicòleg, psicoterapeuta i escriptor
“Grupo Balint para educadores de un centro residencial: cauces de contraidentificación” , – Sergio Martín Tarrasón, psicòleg, psicoterapeuta i escriptor
“Muere un padre: desarrollo evolutivo del concepto muerte” , – Sergio Martín Tarrasón, psicòleg, psicoterapeuta i escriptor
El CDIAP del Maresme ofereix una eina d’ús públic i general, apropant la possibilitat d’omplir un formulari i realitzar consultes o plantejar dubtes, respecte a tot allò que té a veure amb la criança i el desenvolupament dels vostres nens i nenes d’entre 0 i 6 anys.
Si esteu interessats, accediu-hi aquí.
CENTRES CDIAP
El CDIAP del Maresme compta amb 3 punts d’atenció.
La seu central es troba Mataró. S’atenen des d’aquest centre, les poblacions de Mataró, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrils, Cabrera, St. Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac, Sant Andreu de Llavaneres, Òrrius i Dosrius.
El segon punt d’atenció al Sud de la Comarca, El Masnou, atén als usuaris/es de les poblacions de Teià, El Masnou, Alella, Premià de Mar i Premià de Dalt.
El punt d’atenció als usuaris del nord de la comarca, Arenys de Mar, atén a les famílies i infants de Calella, St. Pol de Mar, St. Cebrià de Vallalta, St. Iscle de Vallalta, Canet de Mar, Arenys de Munt i Arenys de Mar.