SERVEI DE FORMACIÓ I INSERCIÓ – SEFI
El Servei de Formació i Inserció (SEFI) de la Fundació el Maresme és un servei creat amb l’objectiu de promoure la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual a l’empresa ordinària. El Servei ofereix orientació laboral, formació, ocupació, treball amb suport i assessorament a les empreses.
Es pretén, a través d’un itinerari fet a mida per a cada persona, promoure accions encaminades a la inserció laboral i al seu manteniment. El Servei també contempla tasques de sensibilització i prospecció a les empreses per tal de fomentar l’oferta de llocs de treball per persones amb discapacitat psíquica.
DADES DE CONTACTE
Servei de Formació i Inserció (SEFI)
C/ Galícia, 191
08304 – Mataró
Tel. 93 798 49 52
E-mail: sefi@fundaciomaresme.cat
Com arribar
• RENFE – Servei de Rodalies. Estació Mataró.
• Mataró Bus – Parada Cementiri Les Valls. Línies 1 / 2 | Parada Hospital de Mataró. Línies 1 / 2 / 3 / 4 / 5.
• Empresa Casas – Parada Hospital de Mataró.
• Autopista C-32 Mataró/Barcelona – Sortida 14. Mataró Oest.
DADES ADMINISTRATIVES
Normatives relacionades amb el procés d’inserció laboral
• LISMI (Descarregar arxiu)
• Guia d’ajuts a la contractació de persones amb discapacitat (Descarregar arxiu)
• El treball amb suport a Catalunya: Protocol Marc (Descarregar arxiu)
HORARIS D’ATENCIÓ
De dilluns a divendres de 9h a 17h.
FUNCIONAMENT
Criteris d´admissió
El Servei està adreçat a persones amb una discapacitat intel•lectual de nivell límt, lleuger o mig i amb un certificat de disminució igual o superior al 33%.
Professionals
Tècnics d’Inserció: acollida, orientació, formació, prospecció i col.laboració d’experts Docents.
Orientació
El SEFI analitza les necessitats personals i formatives de la persona, cara a la seva empleabilitat present i/o futura. A partir d’aquí s’elabora i es planifica l’itinerari personal a seguir.
Formació Laboral
El servei, ofereix una formació constant, al llarg de tot el procés cap a la inserció laboral. Aquesta formació es basa en dos eixos principals:
- Formació transversal en competències Laborals bàsiques.
- Formació professionalitzadora amb la finalitat de preparar candidats en diferents perfils laborals.
La formació en competències laborals bàsiques en qualsevol ocupació, es basa en tres eixos principals:
- Desenvolupament personal: Autonomia personal, Habilitats socials i tutories.
- Desenvolupament professional: Orientació laboral, Formació laboral bàsica, Prevenció de riscos laborals i Taller laboral.
- Aprenentatges instrumentals bàsics: Tècniques comunicatives bàsiques , Tecnologies de la Informació i Comunicació i Aplicacions matemàtiques al món laboral.
Formació professionalitzadora amb la finalitat de preparar candidats en diferents perfils laborals, i millorar les competències tècniques en l’ocupació. El SEFI ha realitzat accions professionalitzadores en els següents àmbits laborals:
- Curs d’auxiliar de recepció / oficina
- Curs d’auxiliar de jardineria i centres de jardineria
- Curs d’auxiliar de perruqueria
- Curs d’auxiliar de cuina
- Curs d’auxiliar d’oficina especialista en digitalització
- Curs auxiliar de neteja en centres residencials
- Curs auxiliar en neteja industrial
- Curs de neteja d’immobles
- Curs d’auxiliar de magatzem
- Curs d’iniciació al treball sector serveis
Club de feina
El Club de la Feina és un espai físic que compta amb els recursos materials (ordinadors, premsa, anuncis…) i humans (d’orientació i assessorament) necessaris per afavorir la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual que estan a l’atur, o de les que estan treballant però és temporal i volen millorar la feina. El Club de feina té com a objectius generals:
- Facilitar l’accés al món laboral de persones amb discapacitat intel·lectual amb dictamen que atenem al servei de SEFI.
- Facilitar un espai de trobada i intercanvi entre les persones que volen trobar feina o millorar-la.
- Elevar el nivell de motivació, seguretat i auto confiança en la recerca de feina.
Prospecció, sensibilització i intermediació amb l´empresa
Accions encaminades bàsicament a:
- Oferir els serveis del centre a les diferents empreses i serveis del territori.
- Cercar empreses i institucions per a la realització de pràctiques formatives.
- Promoure la responsabilitat social corporativa dins el món empresarial.
- Assessorar al teixit empresarial sobre contractació i selecció de personal.
Treball amb Suport
És un model d’integració laboral que consisteix en un conjunt de serveis i accions centrats en la persona, fonamentalment individualitzats, per a que una persona amb discapacitat i amb especials dificultats, pugui accedir, mantenir-se i promocionar-se en una empresa ordinària en el mercat de treball obert, amb el suport de professionals i d’altres tipus de suports ajustats a les necessitats dels treballadors. Fases:
- Difusió del programa en un sentit ampli (Xarxa Pública d’Orientació, població general, entitats educatives, empreses, serveis socials, agents socials, etc.).
- Prospecció de llocs de feina.
- Atenció individualitzada durant tot el procés, partint d’un pla personal centrat en la persona.
- Orientació i assessorament laboral i/o personal a la persona amb discapacitat i a la seva família.
- Assessoria tècnica i legal als diferents agents de les empreses col·laboradores.
- Acompanyament i entrenament en el mateix lloc de treball.
- Seguiment del procés per assegurar l’èxit laboral i el manteniment del lloc de feina a llarg termini.
- Autonomia de la persona inserida laboralment: el procés del Treball amb Suport finalitza quan s’assoleix l’autonomia laboral de la persona amb discapacitat.
Pràctiques a l´empresa
Realització de pràctiques no laborals en empreses, mitjançant la signatura de convenis de col·laboració, per tal de consolidar els aprenentatges adquirits. Es realitza seguiment per part del tècnic d’inserció en el propi lloc de pràctiques. Empreses on s’han realitzat pràctiques: Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme / Col·lectiu Ronda SCCL / Star Tèxtil S.A. / Ajuntament de Mataró / Institut Municipal d’Esports / Centre Natació Mataró / Escola Pia Santa Anna Mataró / Saned / Fremap / Hartmann / Fundació GIMM / Ortega Subministraments d’Oficina S.L. / A.K.A. Perruquers / Azahara Vargas / Desarrollo Activo de Vanguardia y Estilismo S.L. / Peluqueria RISS / Peluqueria TOCS-Rosa / Distribuciones Delfin Garcia S.L. / Consorci Sanitari del Maresme / Sodexo España S.A. / Caminetto / Decathlon / Herbofarm / Miliwats / Autorentat l’Arquera / Gran Chef / Fres Co / Caminetto / Masia Bartrés / Mediamarkt / Estilmar / Waho / Works / Arca Maresme / Trepat Diet / Batec Maresme / Serunion / FAGEM
PROGRAMES SEFI
Nou impuls des del SEFI a la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.
En el marc dels Programes d’Orientació i Acompanyament a la Inserció de persones amb discapacitat o malaltia mental de la Xarxa d’Orientació per l’Ocupació, el SEFI de la Fundació el Maresme ha estat subvencionat al desembre de 2013 per la realització de dos programes que afavoreixen la millora de l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat intel•lectual.
Programa 101/2013/174/001 Servicio de empleo con apoyo
Programa cofinançat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, amb càrrec a la convocatòria de l’assignació tributària de l’IRPF 2013 i promogut per l’Associació Espanyola de Treball amb Suport (AESE) com a entitat organitzadora.
El programa s’emmarca dins del Reial Decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, que en els articles 37 i 41 recull com a mesura d’inserció en l’ocupació ordinària, als Serveis de treball amb Suport.
Aquest programa pretén impulsar la creació i el manteniment de l’ocupació de les persones amb discapacitat i especials dificultats d’inserció, en les empreses del mercat ordinari de treball.
Inclou accions de:
• Prospecció i captació d’ofertes d’ocupació.
• Dotació de suports dins i fora de l’entorn laboral, al treballador i la seva família i l’empresari.
• Entrenaments de les tasques del lloc de treball.
• Seguiment i manteniment del lloc de treball.
• Implementació del pla de voluntariat per a l’àrea d’ocupació.
• Campanya de sensibilització empresarial.
Els beneficiaris són a la nostra entitat persones amb discapacitat intel•lectual amb un grau de minusvalidesa reconegut igual o superior al 33% inscrites en els serveis públics d’ocupació com a demandants d’ocupació no ocupats, així com treballadors amb discapacitat contractats en empreses ordinàries amb necessitats de suport.
A través d’aquest projecte es desenvolupa una atenció especialitzada, propera i de qualitat cap als empresaris i els seus equips de treball. Assessorant i prestant els suports necessaris davant de qualsevol incidència que pugui sorgir en el lloc de treball, al llarg de tota la relació contractual entre el treballador i l’empresa.
Aquesta subvenció va destinada a la contractació d’un prospector a mitja jornada en aquest servei durant tot l’any 2014.
15 de novembre de 2013
Programa de Treball amb Suport a l´empresa ordinària de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental 2013
El Programa Treball amb Suport pretén oferir mecanismes que facilitin la integració en el mercat de treball ordinari de les persones discapacitades, per tal que adquireixin les competències transversals necessàries per a una millora de les possibilitats reals d’ocupació en plena igualtat d’oportunitats en el mercat ordinari de treball. El treball amb suport s’entén com una metodologia d’inserció laboral al mercat ordinari de treball de persones amb discapacitat o malaltia mental mitjanant el desenvolupament d’un conjunt d’accions d’orientació i acompanyament individualitzat en el lloc de treball, prestada per tècnics/ques d’acompanyament i suport a la inserció, que tenen per objecte facilitar l’adaptació social i laboral de treballadors/res amb discapacitat amb especials dificultats d’inserció laboral en empreses del mercat ordinari de treball en condicions similars a la resta de treballadors que exerceixen en llocs equivalents.
Aquesta subvenció va destinada a cobrir el suport i acompanyament a la inserció que aquest Servei ha realitzat entre els mesos d’abril del 2013 i març de 2014 a un grup d’unes 8 persones.
19 de desembre de 2013
Programa d´orientació i acompanyament a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental 2013
El programa aposta per un model d’intervenció basat en itineraris personalitzats d’inserció per adaptar–se a les seves necessitats i posicionar–les en situació d’igualtat respecte de la resta de la ciutadania pel que fa la seva inserció. Té com a objectiu posar a l’abast dels demandants de feina amb discapacitat i/o malaltia mental un seguit de recursos que els situïn en una posició millor en front de la recerca de feina. Inclou accions grupals, individuals i pràctiques en entorns laborals.
S’ha demostrat que les persones que participen en accions milloren la seva ocupabilitat a partir de l’adquisició d’eines, habilitats i competències per afrontar amb èxit i garantir l’accés, la presència i la permanència al mercat de treball.
Aquesta subvenció va destinada a cobrir les activitats de formació, suport i acompanyament a la inserció que aquest Servei ha realitzat entre els mesos de setembre del 2013 i juny de 2014 a un grup d’unes 20 persones.
17 de desembre de 2013
Serveis integrals d´orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental 2014
ORDRE EMO/340/2014, de 10 de novembre
L’objectiu final és, per una banda, definir un itinerari d’inserció personalitzat en el qual es capaciti la persona amb discapacitat i/o malaltia mental en l’adquisició o consolidació d’hàbits, habilitats i coneixements per afavorir la seva integració laboral en el mercat de treball ordinari de forma exitosa i, per altra banda, el manteniment en el lloc de treball, sempre que sigui necessari, mitjançant la metodologia de treball amb suport.
Aquesta subvenció va destinada a cobrir el suport i acompanyament a la inserció que aquest Servei ha realitzat entre els mesos de novembre del 2014 i juny de 2015 a un grup de 8 persones en Treball en Suport i en 11 persones en fase de recerca de feina.
Projecte subvencionat pel Departament d’Empresa i Ocupació i objecte de cofinançament per part de l’FSE.
Serveis integrals d´orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental 2015
ORDRE EMO/225/2015, de 17 de juliol,
L’objectiu final és, per una banda, definir un itinerari d’inserció personalitzat en el qual es capaciti la persona amb discapacitat i/o malaltia mental en l’adquisició o consolidació d’hàbits, habilitats i coneixements per afavorir la seva integració laboral en el mercat de treball ordinari de forma exitosa i, per altra banda, el manteniment en el lloc de treball, sempre que sigui necessari, mitjançant la metodologia de treball amb suport.
Aquesta subvenció va destinada a cobrir el suport i acompanyament a la inserció que aquest Servei ha realitzat entre els mesos de novembre del 2015 i juny de 2016 a un grup de 11 persones en Treball en Suport i en 39 persones en fase de recerca de feina.
Projecte subvencionat pel Departament d’Empresa i Ocupació i objecte de cofinançament per part de l’FSE.
Serveis Integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental 2016
L’objectiu final del programa és, per una banda, definir un itinerari d’inserció personalitzat en el qual es capaciti la persona amb discapacitat i/o malaltia mental en l’adquisició o consolidació d’hàbits, habilitats i coneixements per afavorir la seva integració laboral en el mercat de treball ordinari de forma exitosa i, per altra banda, el manteniment en el lloc de treball, sempre que sigui necessari, mitjançant la metodologia de treball amb suport.
Aquesta subvenció va destinada a cobrir el suport i acompanyament a la inserció que aquest Servei ha realitzat de l’1 de juliol del 2016 al 30 juny de 2017 a un grup de 15 persones en Treball en Suport i 19 persones en fase de recerca de feina.
Serveis Integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental 2017
L’objectiu final del programa és, per una banda, definir un itinerari d’inserció personalitzat en el qual es capaciti la persona amb discapacitat i/o malaltia mental en l’adquisició o consolidació d’hàbits, habilitats i coneixements per afavorir la seva integració laboral en el mercat de treball ordinari de forma exitosa i, per altra banda, el manteniment en el lloc de treball, sempre que sigui necessari, mitjançant la metodologia de treball amb suport.
Aquesta subvenció va destinada a cobrir el suport i acompanyament a la inserció que aquest Servei ha realitzat del 3 de juliol del 2017 al 17 juny de 2018 a un grup de 15 persones en Treball en Suport, 17 persones en fase de recerca de feina i 4 en millora d’ocupació.
Serveis Integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental 2018
L’objectiu final del programa és, per una banda, definir un itinerari d’inserció personalitzat en el qual es capaciti la persona amb discapacitat i/o malaltia mental en l’adquisició o consolidació d’hàbits, habilitats i coneixements per afavorir la seva integració laboral en el mercat de treball ordinari de forma exitosa i, per altra banda, el manteniment en el lloc de treball, sempre que sigui necessari, mitjançant la metodologia de treball amb suport.
Aquesta subvenció va destinada a cobrir el suport i acompanyament a la inserció que aquest Servei ha realitzat del 2 de juliol del 2018 al 28 juny de 2019 a un grup de 34 persones participants, 13 de les quals en Treball en Suport.