Proves de textures - Empassa bé a l'escola l'Arboç

EMPASSA BÉ A L’ESCOLA L’ARBOÇ

Un equip multidisciplinari del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i de la Fundació Maresme ha
iniciat el projecte “EMPASSA BÉ A L’ESCOLA L’ARBOÇ“, pioner a tot l’Estat, a l’escola d’educació especial l’Arboç de Mataró amb
l’objectiu de diagnosticar i tractar la disfàgia dels seus alumnes, infants i joves amb grans afectacions
neurològiques de diferents graus, amb disfuncions tant a la part motriu com cognitives, sensorials,
d’interacció amb l’entorn, etc. Pràcticament el 90% d’aquests alumnes, d’entre 3 i 21 anys, pateixen
disfàgia i tenen dificultats per empassar-se els aliments, i això els comporta complicacions com
infeccions respiratòries, pneumònies i malnutrició.

Aquest projecte, impulsat per la Direcció Acadèmica, de Recerca i d’Innovació del CSdM, té com a
objectiu contribuir a millorar l’estat nutricional i la salut d’aquests nois i noies, com a part del seu
programa de Responsabilitat Social Corporativa.

Dieta adaptada i més apetitosa. Es tracta d’una intervenció dietètico-educativa que es
focalitza en el diagnòstic i tractament de la disfàgia i en l’adaptació de la dieta per oferir-los un
menjar que sigui adequat des del punt de vista nutricional, segur i que, a més, els proporcioni plaer.
Segons Alberto Martin, Infermer Investigador pre-doctoral del CSdM i coordinador del projecte,
l’objectiu és “canviar la manera com s’alimenten aquests infants, que l’hora que ells passen al
menjador de l’escola sigui un moment divertit i, a la vegada, nutricionalment positiu i segur”. Martin
també ha volgut destacar que “la idea és fer-ho d’una manera que puguem ensenyar i engrescar als
pares i les famílies i, per tant, que aquesta intervenció pugui ser exportada al domicili i que millori la
salut i la qualitat de vida d’aquests infants i joves”.

Laia Serras, directora tècnica de la Fundació el Maresme, assenyala que “sempre hem treballat el
tema de l’alimentació d’aquests alumnes i la proposta de participar en aquest projecte és una
excel·lent oportunitat de millora. Ens permet que reconeguts experts en disfàgia intervinguin
directament en el nostre centre i, a més, puguem sumar el seu coneixement a la nostra expertesa.
Serras també afegeix que “aquesta recerca permet fer un treball compartit escola, família i àmbit
sanitari”.

Aquest projecte a l’escola l’Arboç té dues fases:
– Una primera fase, ja en marxa, que se centra en l’estudi observacional dels alumnes de
l’escola per part de neuropediatres, logopedes, nutricionistes, dentistes i infermeres, que
avaluen la seva deglució, higiene oral, estat nutricional, capacitat motora i espasticitat.
– Una segona fase en què s’adaptarà la dieta dels alumnes (sòlids i fluids) i es faran tallers de
cuina amb les famílies. També es posarà en marxa un web amb recomanacions i vídeoreceptes.

Relació entre disfàgia i discapacitat. La disfàgia és un trastorn digestiu reconegut definit com
la dificultat per formar el bolo alimentari de forma eficaç i segura des de la boca a l’esòfag i inclou
les aspiracions orofaringes. Les principals complicacions són les infeccions respiratòries, la
pneumònia aspirativa i la malnutrició.

Es tracta d’una malaltia especialment prevalent en pacients amb discapacitat on la severitat del
compromís motor, el dèficit cognitiu i les alteracions en la motricitat dificulten, de manera
important l’alimentació normal.

També s’ha pogut observar que les infeccions respiratòries tenen una elevada incidència en la
població amb discapacitat. Aquestes es produeixen quan l’aliment, líquid o secrecions, junt amb els
microorganismes de la cavitat oral, són aspirats a les vies respiratòries. Alguns factors que
incrementen el risc a patir-les són la mala salut oral, les malalties periodontals i les càries.