ESCOLA L'ARBOÇ

INNOVADOR PROGRAMA PER EVITAR LA DESNUTRICIÓ EN INFANTS I ADOLENCENTS AMB AFECTACIONS NEUROLÒGIQUES SEVERES

El Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació el Maresme, SERHS Food i l’Ajuntament de Mataró impulsem un innovador programa per evitar la desnutrició en infants i adolescents amb afectacions neurològiques severes

  • El seu trastorn neuromotor els genera dificultats greus per empassar, i això afecta la seva salut i qualitat de vida
  • Aquest programa pioner en tot l’Estat es desplega a l´escola d’educació especial l’Arboç de Mataró; la majoria de l’alumnat té paràlisi cerebral
  • El programa inclou la creació de dietes adaptades i segures en base a 4 perfils de pacients diferents, una intervenció per millorar la hidratació i un programa de formació per a educadors i families

Aquesta iniciativa capdavantera es va posar en marxa el 2019 gràcies als diners recaptats per la campanya “El Menjar Cura!”, impulsada pel Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) amb la col·laboració de la Fundació Maresme i el suport de l’Ajuntament de Mataró. Ara, un cop realitzat l’estudi científic, el programa es consolida a través de la col·laboració de SERHS Food i s’integra com a prova pilot en el funcionament ordinari de l’escola L’Arboç gràcies al conveni signat amb l’Ajuntament de Mataró, que aportarà 12.000€ anuals per compensar el sobrecost de l’adequació de les dietes a les necessitats dels alumnes.

Escut_Ajuntament A Mataró

 

CSdM

serhs

 Logo Fundació el Maresme
L’objectiu d’aquest innovador programa integral de tres fases és evitar la desnutrició d’infants i adolescents amb afectacions neurològiques severes que pateixen disfàgia (no poden empassar bé) i, per tant, tenen problemes per menjar i beure amb normalitat, el que afecta a la seva salut i qualitat de vida.

Per desenvolupar aquest projecte ha estat fonamental fer un estudi de recerca previ per mesurar ladimensió del problema i establir  les necessitats nutricionals dels alumnes de l’escola en funció de l´edat i l’estat nutricional en base a 4 fenotips diferents. Tot això ens ha permès comprovar que l’afectació és molt àmplia i que el problema no només és la seva alimentació, sinó també  la seva hidratació.”, afirma Pere Clavé, director acadèmic, de recerca i d’innovació del CSdM.

Cristina Carol directora de l’escola d’educació especial L’Arboç de la Fundació Maresme explica que “com més sabem sobre disfàgia, més ens adonem de la incidència que aquesta malaltia té en una escola com la nostra, i més conscients som del seu impacte en la salut del nostre alumnat, tots amb grans afectacions neurològiques. En conseqüència, és clau que la comunitat educativa conegui la disfàgia i sàpiga com actuar al respecte. Per això, valorem molt positivament aquesta intervenció integral del CSdM per ajudar a millorar la salut i qualitat de vida del nostra alumnat”.

El CSdM ha treballat en el desenvolupament d´aquests plats amb l’empresa SERHS Food, ubicada a Mataró, especialitzada en alimentació de quinta gamma i que prepararà per a l´escola plats adaptats. Aquest programa d´intervenció integral en un escola amb alumnes amb discapacitat neurològica servirà com experiència pilot per poder desprès implementar el sistema en altres centres. “Creiem que és un problema molt més estès del que pugui semblar i per això tots els procediments que hem dissenyat de forma pionera, així com el desenvolupament de les dietes adaptades, serviran també per a altres escoles en situacions similars”, afirma Pere Clavé.

Raimon Bagó, director general de SERHS Food comenta que “el nostre objectiu principal ha estat sempre la satisfacció individual dins la restauració col·lectiva. El que comporta l’adaptació de l’alimentació a cada persona, una a una, segons les seves necessitats. En aquest cas encara té més importància i mostrem el nostre compromís en aquesta col·laboració”.

El projecte també compta amb la col·laboració de la Fundació per a la Recerca en Gastroenterologia (FUREGA), i el finançament del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepàticas Digestivas -CIBEREHD, Aigües de Mataró SA, Nestlé Health Science, Lifemere i Danone Nutricia SA.

El menjar cura! és una campanya de captació de fons per finançar la recerca sobre disfàgia que el CSdM va organitzar el 2019 en el marc del programa Impulsem la recerca amb impacte local. La disfàgia és una patologia molt freqüent a les societats desenvolupades, i afecta la majoria dels ancians i de les persones de totes les edats amb afectacions neurològiques greus.