GUIA DE BONES PRÀCTIQUES INTIMITAT 1

LA FUNDACIÓ EL MARESME COMPTA AMB UNA NOVA “GUIA DE BONES PRÀCTIQUES EN INTIMITAT”

La Fundació el Maresme fa temps que reflexiona i treballa sobre el dret a la intimitat de les persones ateses. De fet, la intimitat ha estat el dret treballat durant tot aquest 2021 pel Grup Motor de Drets del Centre Especial de Treball de la Fundació el Maresme. En el marc d’aquest programa, l’Entitat ha redactat una “Guia de bones pràctiques en intimitat”, elaborada entre persones ateses, treballadores i famílies, partint d’una formació inicial i amb l’assessorament d’una psicòloga especialista en sexualitat en l’àmbit de la discapacitat, Gemma Deulofeu.

jose luis ardura_envelliment actiu comunitari

Per què una guia d’intimitat?  La Fundació el Maresme, com a entitat que treballa amb i per a persones amb discapacitat intel·lectual, sovint necessita tenir accés a allò que es considera més íntim de la persona, la qual cosa fa imprescindible una actitud de màxim respecte i cura per part de qui presta el suport. Per poder fer-ho de manera adequada i millorar l’atenció i acompanyament, la Fundació ha volgut reflexionar de quina manera accedir a la intimitat escoltant les veus implicades, és a dir, l’opinió dels professionals, així com de les persones ateses i les seves famílies, que han participat a través d’enquestes.

“La intimitat m’ajuda a créixer com a persona”, afirma José Luis Ardura, atès al Servei d’Acompanyament a l’Envelliment Comunitari i que ha participat de l’elaboració d’aquest nou recurs.

Aquesta nova guia pretén donar una visió més àmplia en el coneixement i reconeixement dels drets i promoure actituds consensuades per ser un model de referència en l’atenció a les persones amb discapacitat dins la pròpia Entitat”, assegura Mireia Martin, referent en temes d’intimitat i sexeafectivitat de la Fundació el Maresme i qui ha liderat l’elaboració d’aquesta guia.

mireia martin_guia bones pràctiques intimitat

Des de la Fundació el Maresme es parteix de la base que hi ha molts aspectes que poden adquirir la condició d’íntims: la informació, les decisions, les emocions, els pensaments, els objectes… i sobretot qüestions relatives a la sexualitat i al propi cos. Per a la Fundació el Maresme, treballar la sexualitat i l’afectivitat de les persones ateses és una eina necessària per garantir els seus drets i treballar la prevenció a exposar-se a situacions de risc o d’abús.

La “Guia de bones pràctiques en intimitat” també dona consells sobre com fer un bon ús de les xarxes socials i les noves tecnologies.