l'escola l'arboç a la 1a mostra_molt més que llegir (2)

Sant Jordi 2024 – 1a Mostra de Lectura en Veu alta d’altres de llegir i reclam de més llibres en lectura fàcil

115 alumnes de 10 escoles de Mataró participen en la 1a Mostra de lectura en veu alta que vol fer visible totes les maneres de llegir 

  • “Molt més que llegir” neix de la necessitat de sensibilitzar la lectura a través d’altres suports, com l’ús de pictogrames, plafons comunicatius, la llengua de signes o l’alfabet Braille així com les persones lectores emergents. L’activitat ha estat impulsada per les escoles l’Arboç i les Aigües, els instituts Miquel Biada i Alexandre Satorras, l’IE Àngela Bransuela, l’Equip d’Assessorament Pedagògic (EAP) de Mataró, el Centre de Recursos Pedagògics (CRP), així com altres centres educatius i l’Ajuntament de Mataró.
  • La Fundació el Maresme continua reclamant, de la mà de Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, més llibres en Lectura Fàcil ja que, actualment, només representen el 0,45%
  • L’Entitat també ha sortit al carrer amb 3.300 roses, més de 770 productes d’artesania inclusius i el nou conte d’en Santi, “No ho puc evitar!”, a la venda, també, a la botiga online de la Fundació.

La Mostra “Molt més que llegir” és una de les novetats d’aquest Sant Jordi inclusiu 2024 a la ciutat de Mataró. Es tracta del primer certamen inclusiu de lectura en veu alta que compta amb la participació d’infants amb pluridiscapacitat o persones lectores incipients. “Aquesta iniciativa sorgeix de la necessitat de tenir una mostra que englobi totes les persones que comencen a llegir, que les podríem considerar lectors i lectores emergents, i ahora, visibilitzar la lectura com un acte comunicatiu”, ha manifestat Marta Martín, mestre de l’Escola l’Arboç de la Fundació el Maresme.

Durant la Mostra, celebrada al pati de la residència Sant Josep de Mataró, l’Escola l’Arboç ha recitat el poema “Bombolles”, de Joana Raspall de forma sensorial: enlairant bombolles de sabó cap a l’auditori. Hi han participat 4 alumnes amb suports diferents. “Hem buscat la manera que aquests alumnes poden comunicar-se millor per poder llegir aquest poema. Alguns ho fan a través de la lectura amb els ulls, altres prement un polsador que emet la veu i altres mirant unes imatges i podent-les dir amb la boca”, afegeix Martín.

Més llibres en Lectura Fàcil. La Fundació el Maresme s’ha sumat, un any més, a Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, per recordar la importància de fomentar l’accessibilitat cognitiva, adaptant els llibres i textos per tal que tothom els pugui entendre i, així, poder gaudir d’una diada de Sant Jordi més inclusiva. Les entitats del sector també destaquen la importància que les editorials publiquin més llibres adaptats en lectura fàcil, per tal que les biblioteques públiques de Catalunya puguin tenir a disposició més llibres en aquest format, ja que actualment només representen el 0,45% del total. Per fer-ho visible han omplert les xarxes socials de recomanacions de llibres.

Per un Sant Jordi inclusiu. La Fundació el Maresme ha tornat a sortir al carrer amb paradetes de roses i artesania solidària distribuïdes pels diferents barris de la ciutat i de la comarca. En total, han posat a la venda 3.300 roses, 770 productes d’artesania únics i la col·lecció de contes d’en Santi, entre ells, el número 11è: “No ho puc evitar!”.